Festiwal dla podniebienia

Łukasz Sianożęcki Łukasz Sianożęcki

publikacja 14.12.2017 18:00

Prawie 50 różnych rodzajów przysmaków ze świątecznego stołu degustowano dziś w Nowym Stawie.

Festiwal dla podniebienia Festiwal Przysmaku Bożonarodzeniowego Łukasz Sianożęcki /Foto Gość

Kulebiaki, pierogi, uszka, ale także zupy, nalewki oraz ciasta i ciasteczka - w sumie niemal 50 różnych potraw wzięło udział w dorocznym Festiwalu Smaku Bożonarodzeniowego, który odbywa się w Nowym Stawie. Te kilkadziesiąt dań wigilijnych i świątecznych, które przygotowali mieszkańcy miasta i gminy, to tylko część atrakcji dla podniebienia, jakie czekały na przybyłych na festiwal.

Każdy bowiem z gości mógł spróbować nie tylko wszystkich potraw konkursowych, ale także wigilijnych zup oraz potraw przygotowanych przez organizatorów.

Jak co roku rywalizowano w trzech kategoriach. - Wybieraliśmy najlepszą potrawę, najlepsze ciasto świąteczne i najlepszą nalewkę - wyjaśnia Krzysztof Osijewski z Nowostawskiego Centrum Kultury. - Wszystkie produkty zostały od podstaw przygotowane przez mieszkańców naszego rejonu. A o tym, że były bardzo smaczne, świadczą puste stoły, które zostały po degustacji.

Obok rywalizacji kulinarnej rozstrzygnięto również konkurs na najpiękniejszą kartkę bożonarodzeniową. Tegoroczną nowością była zaś rywalizacja gospodyń domowych. Trzy uczestniczki mierzyły się w zadaniach, które co roku przed świętami stają przed każdą panią domu.