Przedsmak świętowania

łs

|

Gość Elbląski 13/2024

publikacja 28.03.2024 00:00

To wydarzenie jest okazją do skosztowania choćby namiastki Wielkanocy.

Znalazła się także okazja do rozmów, nie tylko na tematy kulinarne. Znalazła się także okazja do rozmów, nie tylko na tematy kulinarne.
Łukasz Sianożęcki /Foto Gość

Nowostawski festiwal smaku to nie tylko możliwość skosztowania pysznych, domowej roboty, regionalnych potraw, ale również szansa na doświadczenie namiastki tego, co w świętowaniu lubimy najbardziej. Nie inaczej było także na odbywającej się w pierwszy dzień wiosny tegorocznej edycji wydarzenia Festiwal Przysmaku Wielkanocnego. Uczestnicy cieszyli się wspólnymi rozmowami przy stole, smakowali przygotowanych potraw, słuchali występów muzycznych i podziwiali tancerzy, ale także mogli poznać przepisy na świąteczne smakołyki oraz sposoby przygotowania ozdób.

Przedświąteczne festiwale w Nowym Stawie cieszą się z roku na rok coraz większą popularnością. Świadczy o tym nie tylko liczba potraw biorących udział w konkursie, ale również liczba stoisk wystawianych przez lokalne koła gospodyń wiejskich, stowarzyszenia czy też producentów żywności.

– Już tradycyjnie przed dwoma największymi świętami w roku spotkamy się na tej sali, aby wziąć udział w festiwalu. To wydarzenie budzi w nas zawsze dużo emocji. Jesteśmy podekscytowani występami artystycznymi, z niecierpliwością czekamy na degustację – mówił na rozpoczęcie wydarzenia burmistrz Nowego Stawu Jerzy Szałach.

To właśnie degustacja przygotowanych na ten festiwal potraw jest główną częścią wydarzenia. Najpierw smakołyków próbują wyłonione wcześniej komisje konkursowe, które oceniają je w trzech osobnych kategoriach: ciasta, nalewki i potrawy, a następnie zgromadzona publiczność, która również przyznaje swoją nagrodę. To właśnie wyróżnienie ze strony widzów jest traktowane jako najbardziej prestiżowe.

W tym roku komisja na najlepsze ciasto wybrała sernik pistacjowy przygotowany przez Beatę Jabłońską. Za najlepszą nalewkę uznano pigwówkę autorstwa pani Ewy Gołębiewskiej, zaś najsmaczniejszą potrawą w ocenie komisji okazała się biała kiełbasa z cebulą, żurawiną i sosem śliwkowym, zapiekana pod ciastem francuskim, którą przyrządziło KGW Trępnowy. Wspominana nagroda publiczności przypadła Marcinowi Marszałkowskiemu, który przygotował roladę bezową.

Nowostawski festiwal to także okazja do składania życzeń wspólnocie mieszkańców. – W imieniu organizatorów festiwalu życzmy Państwu na nadchodzące święta dużo zdrowia i spokoju, ale przede wszystkim wytchnienia od coraz szybszego tempa życia, które doświadczamy na co dzień. Radości i wspólnoty, abyście mogli tak jak tutaj razem zasiadać przy jednym stole i świętować – życzył Krzysztof Osijewski, dyrektor Centrum Kultury i Biblioteki w Nowym Stawie.

Dostępna jest część treści. Chcesz więcej? Zaloguj się i rozpocznij subskrypcję.
Kup wydanie papierowe lub najnowsze e-wydanie.