Przysmaki ze świątecznego stołu

Łukasz Sianożęcki

|

Gość Elbląski 52/2016

publikacja 22.12.2016 00:00

Jak wygląda wigilijny i świąteczny stół na Żuławach? To wyjątkowa mozaika i mieszanka.

Faszerowana gęś często zajmuje najważniejsze miejsce na świątecznym stole  na Żuławach. Uczestnicy chętnie próbowali wszystkich konkursowych dań. Faszerowana gęś często zajmuje najważniejsze miejsce na świątecznym stole na Żuławach. Uczestnicy chętnie próbowali wszystkich konkursowych dań.
Łukasz Sianożęcki /foto gość

Nasza tradycja bożonarodzeniowa jest niemal zawsze odzwierciedleniem powojennej historii tego regionu – mówi Krzysztof Osijewski z Nowostawskiego Centrum Kultury i Biblioteki. Mieszkańcy Żuław to przecież niemal w stu procentach ludność napływowa. – Ludzie, którzy przybyli na tzw. Ziemie Odzyskane z różnych zakątków Polski, przywieźli ze sobą swoje tradycje, zwyczaje oraz oczywiście potrawy. O tym, jak wyjątkowa jest to mieszanka, można było przekonać się podczas tegorocznego Festiwalu Przysmaku Bożonarodzeniowego „Potrawy tradycją malowane”, który tuż przed świętami odbywa się w Nowym Stawie. – Jest to przede wszystkim spotkanie osób, które mają czas i ochotę oderwać się od tych wszystkich przedświątecznych przygotowań i podzielić się z innymi tym wszystkim, co wkrótce znajdzie się na ich świątecznym stole – wyjaśnia ideę spotkania pan Krzysztof.

Dostępne jest 20% treści. Chcesz więcej? Zaloguj się i rozpocznij subskrypcję.
Kup wydanie papierowe lub najnowsze e-wydanie.