Przy świątecznym stole

Agata Bruchwald

|

Gość Elbląski 13/2021

publikacja 01.04.2021 00:00

Choć konkurs miał zupełnie inny kształt niż w minionych latach, mieszkańcy Nowego Stawu i okolicznych miejscowości nie zawiedli.

▲	Mimo innej konwencji spotkania tradycji stało się zadość. ▲ Mimo innej konwencji spotkania tradycji stało się zadość.
Agata Bruchwald /Foto Gość

Potrawy, ciasta i nalewki zagościły na konkursowym stole w czwartek 25 marca w Nowostawskim Centrum Kultury i Bibliotek. Tego dnia odbył się tradycyjny Festiwal Smaku Wielkanocnego organizowany przez tę placówkę przy współpracy zaprzyjaźnionych samorządów. Na stole zagościło prawie 60 dzieł kulinarnych, a to bardzo ucieszyło organizatorów wydarzenia.

– Ku naszemu zdziwieniu, mimo pandemii, obostrzeń i zupełnie innej konwencji spotkania, bo w tym roku odbyło się ono bez udziału publiczności, naprawdę społeczność nowostawska i okolicznych miejscowości bardzo pozytywnie odebrała nasze zaproszenie – mówi Krzysztof Osijewski, dyrektor NCKiB. Uczestnicy Festiwalu Smaku Wielkanocnego przygotowane dania, ciasta oraz nalewki w dniu konkursu przynosili do NCKiB, a kolejnego odbierali potrawy, naczynia i nagrody.

Choć jury wyłoniło zwycięzców, upominek otrzymał każdy uczestnik kulinarnej zabawy. – Cieszę się, że był tak pozytywny odzew na nasze zaproszenie. Widać, że społeczeństwo chce takich spotkań – zaznacza K. Osijewski. Listę zwycięzców znaleźć można na profilu facebookowym Nowostawskiego Centrum Kultury i Bibliotek.