Obwarzanek, placek, koza...

Agata Bruchwald

|

Gość Elbląski 28/2021

publikacja 15.07.2021 00:00

Do udziału w warsztatach z piekarczykiem najmłodszych mieszkańców miasta i turystów zaprosiło Muzeum Archeologiczno- -Historyczne w Elblągu.

▲	Dzwon piekarski na dziedzińcu muzeum... ►	...i miniaturki przygotowywane  przez dzieci. ▲ Dzwon piekarski na dziedzińcu muzeum... ► ...i miniaturki przygotowywane przez dzieci.
Agata Bruchwald /Foto Gość

Pierwsze zajęcia z cyklu odbyły się we wtorek 6 lipca. W czasie spotkania najmłodsi dowiedzieli się, jak przed wiekami wypiekano placki i chleby. Prowadzący Piotr Mazurowski opowiadał, że najstarszym sposobem przygotowywania na ogniu jedzenia ze zboża było prażenie. Polegało ono na tym, że ziarno wysypywano na rozgrzany w ognisku kamień.

Dostępne jest 16% treści. Chcesz więcej? Zaloguj się i rozpocznij subskrypcję.
Kup wydanie papierowe lub najnowsze e-wydanie.