O nowoczesnym browarnictwie

ab

|

Gość Elbląski 25/2022

publikacja 23.06.2022 00:00

Firma postawiła nie tylko na jakość swojego produktu, ale i na dobrze przemyślaną reklamę.

▲	Zabytkowe kadzie stojące na dziedzińcu współczesnego browaru. ▲ Zabytkowe kadzie stojące na dziedzińcu współczesnego browaru.
Łukasz Sianożęcki /Foto Gość

Historycy zapewniają, że tradycja warzenia piwa sięga czasów cywilizacji Sumerów. Gliniane tabliczki, na których ukazano ludzi pijących piwo przez słomki, datowane są na okres około 4 tys. lat p.n.e. Wówczas piwo bazowało na fermentacji chleba jęczmiennego i pszennego. Chmielu jako pierwsi do produkcji piwa użyli Babilończycy.

We wtorek 14 czerwca w Muzeum Archeologiczno-Historycznym w Elblągu w kawiarence Clio podjęto temat elbląskich browarów. Wybór nie był przypadkowy, ponieważ w tym roku mija 150 lat od powstania pierwszego przemysłowego browaru w tym mieście – Brauerei Englisch Brunnen (nazwa ta funkcjonowała od 1880 roku). Spotkanie poprowadził dr Tomasz Gliniecki, autor wielu publikacji dotyczących historii Elbląga, m.in. przygotowanej przed 10 laty z Wiesławą Rynkiewicz-Domino książki „Browar w Elblągu. Tradycyjnie od 1872 roku”.

Dostępne jest 31% treści. Chcesz więcej? Zaloguj się i rozpocznij subskrypcję.
Kup wydanie papierowe lub najnowsze e-wydanie.