Jak przygotowywano się do Bożego Narodzenia w przedwojennym Elblągu?
▲ Warsztaty w muzeum angażują na całego.
Łukasz Sianożęcki /Foto Gość
Od 1 grudnia w Muzeum Archeologiczno-Historycznym odbywają się świąteczne warsztaty dla uczniów. W czasie tych zajęć pracownicy muzeum opowiadają uczestnikom m.in. o tym, jak dawni elblążanie obchodzili Boże Narodzenie, jak się do niego przygotowali i co z tych tradycji przetrwało do dziś.
W trakcie zajęć dzieci przenoszą się w świat przedwojennego Elbląga. Uczniowie, aktywnie zwiedzając wystawę „Świadectwa”, dowiedzą się między innymi, jak smakował popularny w mieście marcepan królewiecki oraz pierniczki lebkuchen i pfeffernusse. Usłyszą, dlaczego podczas wigilii spożywano gęsinę oraz co łączyło św. Mikołaja i Mateczki Adwentowe. Prowadzący zajęcia opowiadają także o zwyczaju zapalania świec na wieńcu adwentowym oraz o tym, jak wyglądały jarmarki bożonarodzeniowe i jakie smakołyki w ich trakcie sprzedawano.
Dostępne jest 51% treści. Chcesz więcej?
Zaloguj się i rozpocznij subskrypcję.
Kup wydanie papierowe lub najnowsze e-wydanie.