Podziel się nadmiarem

łs

|

Gość Elbląski 1/2023

publikacja 05.01.2023 00:00

Okres Bożego Narodzenia to czas, gdy nasila się zjawisko marnowania jedzenia.

▲	Oddać można zarówno gotowe potrawy, jak i półprodukty. ▲ Oddać można zarówno gotowe potrawy, jak i półprodukty.
Urszula Rogólska /Foto Gość

Jadłodzielnie, czyli po prostu lodówki i szafki, w których można zostawić nadmiarowe poświąteczne wiktuały, skąd trafiają one do potrzebujących, stanęły w wielu miejscach w naszym regionie.

Jedna z nich znajduje się w budynku, który jest siedzibą wielu organizacji pozarządowych, tzw. hotelowcu przy ul. Związku Jaszczurczego 17 w Elblągu. Druga mieści się w siedzibie elbląskiego Banku Żywności przy ul. Stefczyka. Obie jadłodzielnie są otwarte przez całą dobę i jak zapewniają ich organizatorzy, przekazane do nich jedzenie trafia do potrzebujących.

Dostępne jest 42% treści. Chcesz więcej? Zaloguj się i rozpocznij subskrypcję.
Kup wydanie papierowe lub najnowsze e-wydanie.