Moda na zdrowy rozsądek

łs

|

Gość Elbląski 48/2023

publikacja 30.11.2023 00:00

Marnowanie jedzenia jest coraz powszechniejsze. Warto temu zjawisku zapobiegać.

Wszystkie potrawy były przygotowywane na żywo przez młodych adeptów sztuki kulinarnej. Wszystkie potrawy były przygotowywane na żywo przez młodych adeptów sztuki kulinarnej.
Łukasz Sianożęcki /Foto Gość

Życie według zasady zero waste w odniesieniu do kwestii jedzenia to nie tylko ciekawa i coraz popularniejsza moda, ale także zwyczajnie zdrowy rozsądek. Bank Żywności w Polsce donosi o marnowaniu i wyrzucaniu do śmieci tysięcy ton jedzenia każdego roku. Promowanie postaw zapobiegających takiemu zachowaniu jest więc wskazane i konieczne.

Z takiego założenia wyszła Biblioteka Elbląska, która wspólnie z Elbląskim Przedsiębiorstwem Energetyki Cieplnej zorganizowała „Warsztaty ekologiczne dla dorosłych”. Spotkanie poświęcone praktycznemu zastosowaniu zasady zero waste, które poprowadziła edukatorka kulinarna Barbara Bukowska, odbyło się 22 listopada w sali „U Świętego Ducha”.

– Ta filozofia, którą dziś modnie nazywa się zero waste, nam Polakom nie była nigdy obca. Znają to w szczególności pokolenia, którym przyszło żyć w czasach PRL – mówiła B. Bukowska. – Wówczas na półkach sklepowych było bardzo niewiele albo prawie nic, więc jeśli udało się nam jakiś konkretny produkt zdobyć, staraliśmy się, aby był wykorzystywany w 100 procentach – wspominała.

Dzisiaj, jak mówi, ten problem już nas nie dotyka, ale doświadczamy zjawiska odwrotnego, które również może wynikać z tamtych przyzwyczajeń. – Dziś kupujemy w nadmiarze, potem te produkty zalegają na naszych półkach, aby ostatecznie wylądować w koszu. Mnie najbardziej boli, kiedy na śmietniku ląduje chleb, a to także coraz powszechniejszy obraz – dodała.

Wraz z uczniami z klas gastronomicznych pani Barbara podawała liczne przykłady wykorzystania produktów, które zwyczajowo trafiłyby do śmieci. Jednym z „bohaterów” dnia był ocet jabłkowy. – To nasz ulubiony odpad, ponieważ do jego zrobienia możemy wykorzystać nie tylko obierki z jabłek, ale nawet ogryzki, gniazda nasienne i ogonki. Ocet jabłkowy może nam posłużyć nie tylko jako dodatek do dressingów, ale jest również lekarstwem. Pomaga regulować zaparcia, obniża cukier i cholesterol, zwalcza kamień nazębny – wyliczała prelegentka.

Uczniowie wraz z panią Barbarą zaprezentowali jeszcze kilka innych porad. Pokazali m.in. jak wg zasady zero waste przygotować kompot, pesto z pietruszki czy bajaderki.

Uczestnicy warsztatów otrzymali przepisy na prezentowane w ich czasie potrawy, mogli ich również skosztować.

Dziękujemy, że z nami jesteś

To dla nas sygnał, że cenisz rzetelne dziennikarstwo jakościowe. Czytaj, oglądaj i słuchaj nas bez ograniczeń.

W subskrypcji otrzymujesz

  • Nieograniczony dostęp do:
    • wszystkich wydań on-line tygodnika „Gość Niedzielny”
    • wszystkich wydań on-line on-line magazynu „Gość Extra”
    • wszystkich wydań on-line magazynu „Historia Kościoła”
    • wszystkich wydań on-line miesięcznika „Mały Gość Niedzielny”
    • wszystkich płatnych treści publikowanych w portalu gosc.pl.
  • brak reklam na stronach;
  • Niespodzianki od redakcji.
Masz subskrypcję?
Kup wydanie papierowe lub najnowsze e-wydanie.