Marnowanie jedzenia jest coraz powszechniejsze. Warto temu zjawisku zapobiegać.
Wszystkie potrawy były przygotowywane na żywo przez młodych adeptów sztuki kulinarnej.
Łukasz Sianożęcki /Foto Gość
Życie według zasady zero waste w odniesieniu do kwestii jedzenia to nie tylko ciekawa i coraz popularniejsza moda, ale także zwyczajnie zdrowy rozsądek. Bank Żywności w Polsce donosi o marnowaniu i wyrzucaniu do śmieci tysięcy ton jedzenia każdego roku. Promowanie postaw zapobiegających takiemu zachowaniu jest więc wskazane i konieczne.
Z takiego założenia wyszła Biblioteka Elbląska, która wspólnie z Elbląskim Przedsiębiorstwem Energetyki Cieplnej zorganizowała „Warsztaty ekologiczne dla dorosłych”. Spotkanie poświęcone praktycznemu zastosowaniu zasady zero waste, które poprowadziła edukatorka kulinarna Barbara Bukowska, odbyło się 22 listopada w sali „U Świętego Ducha”.
– Ta filozofia, którą dziś modnie nazywa się zero waste, nam Polakom nie była nigdy obca. Znają to w szczególności pokolenia, którym przyszło żyć w czasach PRL – mówiła B. Bukowska. – Wówczas na półkach sklepowych było bardzo niewiele albo prawie nic, więc jeśli udało się nam jakiś konkretny produkt zdobyć, staraliśmy się, aby był wykorzystywany w 100 procentach – wspominała.
Dzisiaj, jak mówi, ten problem już nas nie dotyka, ale doświadczamy zjawiska odwrotnego, które również może wynikać z tamtych przyzwyczajeń. – Dziś kupujemy w nadmiarze, potem te produkty zalegają na naszych półkach, aby ostatecznie wylądować w koszu. Mnie najbardziej boli, kiedy na śmietniku ląduje chleb, a to także coraz powszechniejszy obraz – dodała.
Wraz z uczniami z klas gastronomicznych pani Barbara podawała liczne przykłady wykorzystania produktów, które zwyczajowo trafiłyby do śmieci. Jednym z „bohaterów” dnia był ocet jabłkowy. – To nasz ulubiony odpad, ponieważ do jego zrobienia możemy wykorzystać nie tylko obierki z jabłek, ale nawet ogryzki, gniazda nasienne i ogonki. Ocet jabłkowy może nam posłużyć nie tylko jako dodatek do dressingów, ale jest również lekarstwem. Pomaga regulować zaparcia, obniża cukier i cholesterol, zwalcza kamień nazębny – wyliczała prelegentka.
Uczniowie wraz z panią Barbarą zaprezentowali jeszcze kilka innych porad. Pokazali m.in. jak wg zasady zero waste przygotować kompot, pesto z pietruszki czy bajaderki.
Uczestnicy warsztatów otrzymali przepisy na prezentowane w ich czasie potrawy, mogli ich również skosztować.
To dla nas sygnał, że cenisz rzetelne dziennikarstwo jakościowe. Czytaj, oglądaj i słuchaj nas bez ograniczeń.