Powrót do strony
  • nasze media
  • Kontakt
SUBSKRYBUJ zaloguj się
PROFIL UŻYTKOWNIKA
Wygląda na to, że nie jesteś jeszcze zalogowany.
zaloguj się
lub
zarejestruj się
Gość Niedzielny w diecezji elbląskiej

Elbląski

  • Nowy numer
  • AKTUALNOŚCI
  • OPINIE
  • ARCHIWUM
  • GALERIE
  • KONTAKT Z ODDZIAŁEM
  • Patronaty
  • Diecezje
    • Bielsko-Żywiecka
    • Elbląska
    • Gdańska
    • Gliwicka
    • Katowicka
    • Koszalińsko-Kołobrzeska
    • Krakowska
    • Legnicka
    • Lubelska
    • Łowicka
    • Opolska
    • Płocka
    • Radomska
    • Sandomierska
    • Świdnicka
    • Tarnowska
    • Warmińska
    • Warszawska
    • Wrocławska
    • Zielonogórsko-Gorzowska
  • O DIECEZJI
    • Biskupi
    • Historia
    • Parafie

Najnowsze Wydania

  • GN 38/2025
    GN 38/2025 Dokument:(9425048,Prawdy nie znajdziesz w świecie)
  • GN 37/2025
    GN 37/2025 Dokument:(9415138,Czy ból trzeba kochać?)
  • GN 36/2025
    GN 36/2025 Dokument:(9406888,Szczęście w nieszczęściu)
  • Historia Kościoła (11) 05/2025
    Historia Kościoła (11) 05/2025 Dokument:(9398688,„Przebaczamy i prosimy o przebaczenie”. Wyjście przed szereg czy uzdrawianie pamięci?)
  • GN 35/2025
    GN 35/2025 Dokument:(9399234,Nieznajomość prawdy szkodzi )
elblag.gosc.pl → Wiadomości z diecezji elbląskiej → O włoskich deserach w bibliotece

O włoskich deserach w bibliotece przejdź do galerii

Były tiramisu, neapolitańska rum baba oraz panna cotta.

 
Elbląg. Warsztaty "Włoskie słodkie desery". Agata Bruchwald /Foto Gość
⏮ ⏪
⏩ ⏭

W sali "U św. Ducha" Biblioteki Elbląskiej w środę 18 sierpnia odbyły się warsztaty "Włoskie słodkie desery". Prowadzący je Przemysław Zwański, szef kuchni elbląskiej restauracji Amore Mio, krok po kroku przedstawił publiczności, jak przygotować tiramisu, neapolitańską rum babę oraz panna cottę.

Panna cotta - jak określił prowadzący warsztaty - to królowa wśród włoskich deserów. - Jest ona świetna schłodzona. Ja bardzo lubię ją w letnie, gorące dni, kiedy niekoniecznie mamy ochotę na desery bardzo słodkie i ciężkie - powiedział P. Zwański.

Do jej przygotowania potrzebne są śmietana, wanilia, cukier i żelatyna. Cukier można zastąpić np. miodem. Prowadzący spotkanie zwrócił uwagę, że żelatyna rozpuszcza się w ciepłym środowisku, natomiast śmietanę ubija się schłodzoną. Podpowiedział więc, że warto śmietanę z żelatyną zagotować, później schłodzić, a następnie ubić. Dzięki takiemu procesowi przygotowania powinna być ona puszysta.

Przybyła na warsztaty publiczność mogła nie tylko dowiedzieć się, jak przygotować włoskie, słodkie przysmaki, ale i ich posmakować. Wśród gości spotkania była Walentyna Jałocha, krajowy i międzynarodowy sędzia kulinarny.

Warsztaty "Włoskie słodkie desery" zostały zorganizowane w ramach akcji "Lato w Formie".

« ‹ 1 › »
Warsztaty “Włoskie słodkie desery”

Foto Gość DODANE 18.08.2021 AKTUALIZACJA 18.08.2021

Warsztaty “Włoskie słodkie desery”

​Spotkanie odbyło się w Bibliotece Elbląskiej w środę 18 sierpnia.  
oceń artykuł Pobieranie..

Agata Bruchwald Agata Bruchwald

|

GOSC.PL

publikacja 18.08.2021 16:06

FB Twitter
drukuj wyślij zachowaj
TAGI:
  • ELBLĄG
  • JEDZENIE
  • WARSZTATY
  • WŁOCHY

Polecane w subskrypcji

  • Nie takie drony straszne?
    • Polska
    • Jerzy Kopański
    Nie takie drony straszne?
  • W NATO powinny palić się wszystkie czerwone lampki
    • Polska
    • Maria Przełomiec
    W NATO powinny palić się wszystkie czerwone lampki
  • „Matka Boża z Dzieciątkiem i św. Stanisławem Kostką” na płótnie z XVII wieku
    • W ramach
    • Leszek Śliwa
    „Matka Boża z Dzieciątkiem i św. Stanisławem Kostką” na płótnie z XVII wieku
  • TSUE o wskaźniku WIBOR. Co nowa opinia oznacza dla kredytobiorców?
    • Finanse
    • Karol Białkowski
    TSUE o wskaźniku WIBOR. Co nowa opinia oznacza dla kredytobiorców?
  • IGM
  • Gość Niedzielny
  • Mały Gość
  • Historia Kościoła
  • Gość Extra
  • Wiara
  • Foto Gość
  • Fundacja Gość Niedzieleny
  • O nas
    • O wydawcy
    • Zespół redakcyjny
    • Sklep
    • Biuro reklamy
    • Prenumerata
    • Fundacja Gościa Niedzielnego
  • DOKUMENTY
    • Regulamin
    • Polityka prywatności
    •  
  • KONTAKT
    • Napisz do nas
    • Znajdź nas
      • Newsletter
        • Zapisz się już dziś!
  • ZNAJDŹ NAS
WERSJA MOBILNA

Copyright © Instytut Gość Media.
Wszelkie prawa zastrzeżone. Zgłoś błąd

 
X
X
X