Powrót do strony
  • nasze media
  • Kontakt
SUBSKRYBUJ zaloguj się
PROFIL UŻYTKOWNIKA
Wygląda na to, że nie jesteś jeszcze zalogowany.
zaloguj się
lub
zarejestruj się
Gość Niedzielny w diecezji elbląskiej

Elbląski

  • Nowy numer
  • AKTUALNOŚCI
  • OPINIE
  • ARCHIWUM
  • GALERIE
  • KONTAKT Z ODDZIAŁEM
  • Patronaty
  • Diecezje
    • Bielsko-Żywiecka
    • Elbląska
    • Gdańska
    • Gliwicka
    • Katowicka
    • Koszalińsko-Kołobrzeska
    • Krakowska
    • Legnicka
    • Lubelska
    • Łowicka
    • Opolska
    • Płocka
    • Radomska
    • Sandomierska
    • Świdnicka
    • Tarnowska
    • Warmińska
    • Warszawska
    • Wrocławska
    • Zielonogórsko-Gorzowska
  • O DIECEZJI
    • Biskupi
    • Historia
    • Parafie

Najnowsze Wydania

  • GN 30/2025
    GN 30/2025 Dokument:(9350861,Zepsuty kompas)
  • GN 29/2025
    GN 29/2025 Dokument:(9344585,Wielkie dzieło tysiąclecia)
  • GN 28/2025
    GN 28/2025 Dokument:(9337843,Egocentryzm i poświęcenie)
  • Historia Kościoła (10) 04/2025
    Historia Kościoła (10) 04/2025 Dokument:(9291754,Bóg historii nieoczywistych. Edytorial nowego wydania „Historii Kościoła”)
  • Gość Extra 2/2025 (12)
    Gość Extra 2/2025 (12) Dokument:(9271942,Oczy Serca)
elblag.gosc.pl → Wiadomości z diecezji elbląskiej → O włoskich deserach w bibliotece

O włoskich deserach w bibliotece przejdź do galerii

Były tiramisu, neapolitańska rum baba oraz panna cotta.

 
Elbląg. Warsztaty "Włoskie słodkie desery". Agata Bruchwald /Foto Gość
⏮ ⏪
⏩ ⏭

W sali "U św. Ducha" Biblioteki Elbląskiej w środę 18 sierpnia odbyły się warsztaty "Włoskie słodkie desery". Prowadzący je Przemysław Zwański, szef kuchni elbląskiej restauracji Amore Mio, krok po kroku przedstawił publiczności, jak przygotować tiramisu, neapolitańską rum babę oraz panna cottę.

Panna cotta - jak określił prowadzący warsztaty - to królowa wśród włoskich deserów. - Jest ona świetna schłodzona. Ja bardzo lubię ją w letnie, gorące dni, kiedy niekoniecznie mamy ochotę na desery bardzo słodkie i ciężkie - powiedział P. Zwański.

Do jej przygotowania potrzebne są śmietana, wanilia, cukier i żelatyna. Cukier można zastąpić np. miodem. Prowadzący spotkanie zwrócił uwagę, że żelatyna rozpuszcza się w ciepłym środowisku, natomiast śmietanę ubija się schłodzoną. Podpowiedział więc, że warto śmietanę z żelatyną zagotować, później schłodzić, a następnie ubić. Dzięki takiemu procesowi przygotowania powinna być ona puszysta.

Przybyła na warsztaty publiczność mogła nie tylko dowiedzieć się, jak przygotować włoskie, słodkie przysmaki, ale i ich posmakować. Wśród gości spotkania była Walentyna Jałocha, krajowy i międzynarodowy sędzia kulinarny.

Warsztaty "Włoskie słodkie desery" zostały zorganizowane w ramach akcji "Lato w Formie".

« ‹ 1 › »
Warsztaty “Włoskie słodkie desery”

Foto Gość DODANE 18.08.2021 AKTUALIZACJA 18.08.2021

Warsztaty “Włoskie słodkie desery”

​Spotkanie odbyło się w Bibliotece Elbląskiej w środę 18 sierpnia.  
oceń artykuł Pobieranie..

Agata Bruchwald Agata Bruchwald

|

GOSC.PL

publikacja 18.08.2021 16:06

FB Twitter
drukuj wyślij zachowaj
TAGI:
  • ELBLĄG
  • JEDZENIE
  • WARSZTATY
  • WŁOCHY

Polecane w subskrypcji

  • Prezydencki ekspert o planowanej reformie edukacji: „Pancerz wiedzy, wiary i cnoty zastępuje cienka błona empatii i dobrostanu”
    • Rozmowa
    • Szymon Babuchowski
    Prezydencki ekspert o planowanej reformie edukacji: „Pancerz wiedzy, wiary i cnoty zastępuje cienka błona empatii i dobrostanu”
  • Sprzedaż i wynajem na platformach internetowych. Kiedy trzeba zapłacić podatek?
    • Finanse
    • Karol Białkowski
    Sprzedaż i wynajem na platformach internetowych. Kiedy trzeba zapłacić podatek?
  • Przypadek Ryszarda S.
    • Polska
    • Andrzej Grajewski
    Przypadek Ryszarda S.
  • Wracają T-Raperzy znad Wisły. Kiedyś wyśpiewali poczet królów polskich oraz streszczenia lektur szkolnych
    • Polska
    • Piotr Legutko
    Wracają T-Raperzy znad Wisły. Kiedyś wyśpiewali poczet królów polskich oraz streszczenia lektur szkolnych
  • IGM
  • Gość Niedzielny
  • Mały Gość
  • Historia Kościoła
  • Gość Extra
  • Wiara
  • Foto Gość
  • Fundacja Gość Niedzieleny
  • O nas
    • O wydawcy
    • Zespół redakcyjny
    • Sklep
    • Biuro reklamy
    • Prenumerata
    • Fundacja Gościa Niedzielnego
  • DOKUMENTY
    • Regulamin
    • Polityka prywatności
  • KONTAKT
    • Napisz do nas
    • Znajdź nas
      • Newsletter
        • Zapisz się już dziś!
  • ZNAJDŹ NAS
WERSJA MOBILNA

Copyright © Instytut Gość Media.
Wszelkie prawa zastrzeżone. Zgłoś błąd

 
X
X
X